Vaillant ecoTEC plus: beste uit de test
17 januari 2014
Laat alles zien

Warmtepomp vaillant installatie

Een complexe duurzame installatie met warmtepomp, zonnepanelen en HR CV Ketels gekoppeld aan buffervat

Een complexe duurzame installatie met warmtepomp, zonnepanelen en HR CV Ketels gekoppeld aan buffervat

Medio april 2013 gaat Putter CV Onderhoud starten met een duurzaam project in onze mooie badplaats Wijk aan Zee. Het betreft hier een groot huis,  een voormalige vakantie kolonie van kinderen destijds. Nu wordt dit gebouw gebruikt als woonruimten voor diverse gezinnen en de vestiging van een aantal kleine familiebedrijven.

Doel van dit project is het reduceren van het gasverbruik met minimaal 45%. Nu is er een cv ketel aanwezig van 100 KW en een aparte cv ketel, die een indirect gestookte boiler opstookt. Deze ketel heeft een vermogen van 26 KW. De nieuwe installatie gaat bestaan uit een buffervat van 1000 liter (Vaillant), een zonne- collector systeem met vacuüm buizen (Varisol) deze buizen zijn beter geschikt voor een plat dak dan vlakke collectoren en zijn ook efficiënter omdat de buizen van meer uren zon kunnen profiteren door de vorm en werking  Verder wordt een lucht/water warmtepomp toegepast en een menggroep om water aan het vat te onttrekken om het gebouw te voorzien van warm cv water.

Als tweede duurzame bron wordt een lucht/ water warmte pomp geïnstalleerd van 14 KW. Dit apparaat is in staat om latente warmte die aanwezig is in de buitenlucht, over te dragen aan een warmte wisselaar. Deze lucht (b.v.) 9 graden wordt overgedragen aan een medium (koude middel) om vervolgens door compressie te worden verwarmd, tot 50 a 60 graden. De hulpenergie gebruikt door de warmtepomp is electrische energie. Het coëfficiënt  of performance (COP) van de warmtepomp is c.a. 3. Dit wil zeggen, dat als er 1 eenheid aan elektrische energie wordt gebruikt, dan worden er 3 eenheden aan warmte energie gegenereerd. Dit rendement kunnen we met een HR gasketel niet evenaren.Als naverwarming worden twee HR van 45 KW ingezet in cascade om voldoende warmwater te waarborgen bij weinig zon. Ook deze ketels worden ingezet om eventueel het buffervat op te warmen.
De Vaillant all-stor buffer van 1000 liter wordt voorzien van een pasklare zonnemodule.Deze zonnemodule past naadloos op het vat. In deze module, is alles geïntegreerd d.w.z. flowsensor, platenwisselaar (wisselt zonneenenergie uit aan het water in het vat zonder dat het ermee in aanraking komt), dus gesloten systeem. Ook de pomp voor het verplaatsen van het glycol mengsel en de elecrtonische componenten zijn hierin verwerkt.
Regeltechnisch, wordt de buffer door 4 ntc voelers in lagen op temperatuur gehouden. D.w.z. onder is het vat 40 graden terwijl het vat in het midden b.v. 60 graden is en boven maximaal 90 graden.De Vaillant  regelunit controleert het hele systeem en bepaalt intelligent welk toestel aan moet en hoelang. Natuurlijk worden de toestellen met het hoogste COP het eerst ingeschakeld.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *