Vaillant ecoTEC plus: beste uit de test
17 januari 2014
Gas in de caravan laten aansluiten of zelf doen
18 september 2015
Laat alles zien

Inregelen cv installatie

Zonder het inregelen cv installatie is uw hr cv ketel geen hoogrendement ketel.

Gas besparen

Uw cv inregelen is de snelste én goedkoopste manier om energie te besparen. Met een goede cv-inregeling bespaart u 10-20% op uw gasverbruik. Zakelijke gebruikers besparen vaak nog veel meer! Met een goede cv-inregeling geven uw radiatoren of uw vloerverwarming op een optimale manier de warmte in de ruimte af. Resultaat: een aanzienlijk lagere energienota.

Beter comfort

Herkent u deze situatie? Het is buiten koud en één bepaalde kamer wordt maar niet warm. U zet de thermostaat omhoog met als gevolg: de woonkamer wordt te warm. Kortom, u krijgt uw huis niet behaaglijk warm. Door een goede waterzijdige cv-inregelingwarmt uw huis gelijkmatig op. U heeft geen koude of te warme kamer meer, waardoor uw wooncomfort aanzienlijk verbetert.

Langere levensduur cv-ketel

Met een goede cv-inregeling belast u uw cv-ketel minder. Uw cv-ketel gaat namelijk gelijkmatiger werken en heeft daardoor minder starts en stops. Zo verlengt u de levensduur van uw cv-ketel aanzienlijk, soms wel tot 20 jaar.

Het ontdekken van installatiefouten

Maar liefst 15% van de cv-installaties zijn niet goed geïnstalleerd. Daardoor verspilt u onnodig veel energie! Mankementen ontdekt u meestal tijdens de inregeling van uw cv-installatie. Ga naar top 3 cv-mankementen.

Wat is cv-inregelen?

Met inregelen cv installatie optimaliseert u uw cv-installatie. Dit leidt niet alleen tot een besparing op gas van 10-20%, maar verbetert ook uw wooncomfort. Bij het inregelen van de cv worden de volgende stappen gezet:

 • Waterzijdig inregelen van uw radiatoren of vloerverwarming
 • Aanpassen van het cv-ketelvermogen
 • Aanpassen van het vermogen en de nadraaitijd van de circulatiepomp van uw cv-ketel
 • Signaleren van onvolkomenheden van uw cv-installatie
 • Instellen van de juiste cv-watertemperatuur
 • Verbeteren van de kamerthermostaatinstelling
 • etc.

Waterzijdig inregelen

Inregelen cv installatie, wat is dat? Waterzijdig inregelen is het in balans brengen van uw cv-installatie. Het zorgt ervoor dat het warme water op een goede manier over de radiatoren wordt verdeeld. Het inregelen is een eenmalige handeling en kunt u zelf of door cv-inregelen.nl laten uitvoeren.

Waarom is waterzijdig inregelen cv installatie nodig?

De overgrote meerderheid van de cv-installaties zijn niet waterzijdig ingeregeld. We komen daar vaak de volgende situaties tegen:

De radiator die dichtbij de cv-ketel staat krijgt het snelst en het meeste warme water. Het krijgt niet eens voldoende tijd om warmte af te geven. De radiator die ver van de cv-ketel is geplaatst, krijgt daarentegen weinig warm water. Het gevolg is dat de radiator traag opwarmt of zelfs nauwelijks opwarmt. We noemen dit een onbalans en geeft een paar praktische problemen:

 • Een slecht comfort omdat het pand niet gelijkmatig opwarmt.
 • Een slecht comfort omdat bepaalde ruimtes niet warm te krijgen zijn.
 • Een hoog gasverbruik omdat de cv-watertemperatuur niet optimaal is.

Bij deze problemen wordt er door veel installateurs voor gekozen om grotere radiatoren op te hangen, maar dat is helemaal niet nodig. Een radiator is bij de bouw namelijk precies afgestemd op het volume van de ruimte. Een grotere radiator gaat in de meeste gevallen het probleem niet oplossen. Daarvoor moeten we de CV waterzijdig inregelen.

Wat is waterzijdig inregelen?

Het waterzijdig inregelen zorgt ervoor dat elke radiator het juiste volume water krijgt. Bij het waterzijdig inregelen wordt de maximale doorstroomopening ingesteld. Dit kan enerzijds met het binnenwerk van de radiatorkraan en anderzijds met het voetventiel. Een radiator ver van de cv-ketel moet een grotere opening hebben dan een radiator dichtbij de ketel. Wat de juiste instelling hiervoor is doet men met waterzijdig inregelen. Hier een voorbeeld van een goed ingeregelde cv:

Methodes voor waterzijdig inregelen

Er zijn 3 methodes om de cv-installatie waterzijdig in te regelen:

 • de temperatuurmethode
 • de vóórinstelmethode
 • ultrasoon methode

Temperatuurmethode waterzijdig inregelen
Bij de temperatuurmethode wordt de inregeling van de radiatoren gebaseerd op een verschil van 20 graden tussen aanvoer- en retourtemperatuur van een radiator, gerekend met een buitentemperatuur van – 10°C. De methode wordt uitgevoerd als de cv-ketel in bedrijf is. Deze methode kan goed uitgevoerd worden door de Doe-het-zelver. CV-inregelen.nl heeft hiervoor een handige cv-inregel kit beschikbaar.

Vóórinstelmethode waterzijdig inregelen

Deze methode kan ook uitgevoerd worden zonder dat de cv-installatie op temperatuur komt. In praktijk blijkt dat deze methode wordt gehanteerd door de experts op dit vakgebied.

Veel informatie vind u ook op de site:https://kenniscentrum.gaswww.ned.nl/inregelen-cv-instalatie-inregelen-cv-ketel/

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *